30.6.11

den gudomliga i mitt kök

Kökspallen köptes på återvinningscentralen i Helsingfors för tio år sedan, transporterades med cykel till ettan på Vilhelmsbergsgatan och målades med en överbliven lattefärg. De senaste fem-sex åren har den varit en trotjänare vid renoveringar och husbygge men nu hade till och med jag, som inte avstår från skräp, adresserat den till Domargård.

Eller så inte.

Man kokar upp tapetklister av 1 del vetemjöl (gärna ekologisk) och 3-5 delar vatten. Vanligt tapetklister är knappast det giftigaste i den här världen men om man vill pyssla giftfritt med barnen så går vetemjölslimmet att använda till det mesta i stället för Erikeeper.

Sedan tar man någonting, nästan allt går: servietter, tygbitar från gamla utslitna favoritkläder, tidningspapper, planscher, kartor, broschyrer, havregrynspåsar, chokladpapper...

Jag väljer Hufvudstadsblad från 1932 som fått tjäna som vindpapper i mellantaket i nyare delen av gamla huset. Äldsta delen är från 1920-talet och den lite nyare delen är (nu bevisligen) byggd efter 1932. Nu installerade vi ventilationsrör genom taket och blev alltså tvungna att ta bort lite av tidningspappret.

Själva limmandet blir (förutom jättekladdigt) en djupdykning i livet 1932. De gulnade tidningssidorna har lästs av människorna som bodde i vårt hus då. Det börjar mer och mer harma mig att jag inte har gömt en tidning från år 2010 i konstruktionerna i den nyaste tillbyggnaden, för någon att hitta om 79 år vid en ombyggnad eller renovering. Men när jag tänker efter så tror jag att jag kommer åt att sticka in en tidskapsel under vindsgolvet från ventilationsrummet. Har någon ett Hufvudstadsblad från 2010 i sin pappersinsamlinslåda? Kan jag få?

Kronprinsen och kronprinsessan i landstigningsögonblicket.

Det kungliga besöket från Sverige är ordentligt dokumenterat. Allt från sjögångsvarning till vad som prinsessan erbjöds mot sjösjuka och hur besöket förlöpte finns med. Dock fragmenterat. Jag kan endast läsa "Det blir sjögång ... na mina ord - sade kommendören. Och för att lindra rulln ... överräckte han ett fång ... kronprinsessan." Vad kan det ha varit hon fick?

Önskas hyra för 12 månader en välmöblerad villa.

Tyvärr limmade jag en annan text över halva annonsen som fortsatte ungefär så här: "minst 10-12 rum, centralt och med egen strand".

Extra: Johnny Weissmüller undervisar Eder 10 minuter i amerikansk crawl.

Alltså va? Var kan jag anmäla mig?

En biografannons får bästa plats.


FILMEN som alla måste se med den gudomliga GRETA GARBO och den manliga idolen CLARK GABLE "En underbar kvinna - född att älskas - ensam i en värld av män"

Fem lager lack på och kökspallen står redo i mitt nya kök och borde väl klara av åtminstone 10 år till.


Bara köksinredningen saknas och det är här jag har min ateljé för tillfället. Längst till vänster kommer först diskmaskinen sedan två diskhoar, lite lådor, spisen kommer nedanför discokulans stickkontakt, sedan kommer det skåp och ytor runt längs alla tre fönsterväggar. Kylskåp och frys kommer bakom ryggen till höger. Nästan färdigt, tycker jag.

3 kommentarer:

  1. Så fin den blev! Jag kan rota fram ett blad från 2010. Nåt visst datum kanske?

    SvaraRadera
  2. T.ex. den 14 augusti, då hade vi inflyttningsfest.

    SvaraRadera
  3. Kul att du lämnade en hälsning i min blogg! Din blogg verkar också jätteintressant och inspirerande! Pallen är helt underbar - vilken toppenidé att tapetsera den med gamla tidningar!

    SvaraRadera