12.6.11

bloggkryssning till Saltkråkan

Blågikryde, bloggutflykt, bloggkryssning eller bara kryde. Silja Line, Pörtö Line. Potato, potato.Man hoppar på den gratis förbindelsebåten från Kalkstrand i Sibbo och är genast ute i skärgården. Man ser Nordsjö hamn, vinkar åt Runeberg (igen) och en timme senare anländer man till Saltkråkan.


 


Åretomparadiset för några, sommarparadiset för fler och det perfekta utflyktsmålet för resten. Vanligt folk är välkomna till Forststyrelsens och Föreningen Nylands friluftsområden på östra sidan av holmen. Man kan stiga av förbindelsebåten vid Ångbåtsbryggan eller Skolbryggan på västra sidan. Promenaden är passlig, till och med barnvagnsvänlig och är sevärd på alla sätt.
Och vad är en bloggkryssning utan ett spabesök?


Efter att vi kastat vinterpälsen i Finska Viken var det dags att hälsa på hos sjöjungfrun. Hon gav oss saltstänkta skönhetstips.


Och sedan... Tyra mail!


Ni idioter som slänger er sopsäck i sjön. Sätt nu ens roliga meddelanden i era ketchupflaskor.

Ön är inte riktigt gjord för turister, åtminstone ännu. Föreningen Nylands friluftsområde är helt nytt och skyltningen, grillplatserna och sånt är bara i startgroparna ännu. Trots navigator och olika kartor...


... hade vi svårt att hitta till Ångbåtshamnen. Bara så ni vet så yrar navigatorn totalt vid Ångbåtsvägen.

Det ena friluftsområdet är alltså nytt och i Borgåbladet här om dagen oroade sig Pörtös invånare för turistströmmar men konstaterade ändå att friluftsområdet är ett bättre alternativ än att det skulle byggas mera stugor på holmen. Också i presentationen på infosidan sägs "Pirttisaaren asukkaiden ja mökkiläisten rauhan turvaamiseksi on suotavaa, että ulkoilijat pysyttelevät maalla liikkuessaan yhdistyksen ja Metsähallituksen alueilla."

Vi började ha lite bråttom till båten och försökte ta en genväg och hamnade på en privat gård. När där satt en person sa vi snällt att vi är lite bortkomna och borde hitta till Ångbåtshamnen. Som svar fick vi "Nå det är ni verkligen, ni ska ditåt."

Så välkomna till Saltkråkan bara.

På de båtar vi åkte med i dag var vi helt klart de enda turisterna och det nya friluftsområdet verkade vara samtalsämnet på bryggan också.

"Tänk vilken lyx att båten är gratis nuförtiden."
"Synd att sista båten bort går så här tidigt också på sommaren."
"Snart får man väl se om man ens ryms med på den, det börjar snart komma friluftsfolk."
"Nog skulle staten kunna spara på det här och ta betalt för båtresan."

Men snälla vänner, ni har en underbar ö att mysa på. Låt oss komma och traska förbi era paradis, sätt fast upp lite skyltar så att vi hittar till friluftsområdena. Och när ni städar, lägg ut ett litet loppisbord vid er grind, sälj bort överblivna vinbär till oss för 50 cent decilitern eller ordna öppet hus någon gång. Delad glädje är dubbel glädje! Om vi blir riktigt många, ja vem vet, kanske det kommer till en senare båttur om kvällarna också. Helt gratis!

Vi var fem timmar på Pörtö och hann bara med Lerviksudden. Hela Forststyrelsens område blev till nästa gång. Trots den lite tråkiga stämningen på slutet så är Pörtö underbart! Tack Föreningen Nylands friluftsområden och Forststyrelsen!

We will be back, Saltkråkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar