4.8.11

special price for you?

Av allt det Astrid Lindgrenska vi upplevt de senaste dagarna har Bullerbyn och i synnerhet Mellangården en särskild plats i mitt hem.


Den enda grinden som står öppen i Bullerbyn leder till en loppisbod bakom Mellangården. Ägarna tar emot gästerna vid de blå stolarna till vänster.

Jag antar att de är trötta på att ha främlingar trampandes där och försöker snabbt tassa förbi dem längs stigen till loppisboden. Men de stannar mig och undrar varifrån jag är och vad som är orsaken till syskonkärleksanfallet som pågår. Damen blir så glad över att jag är från Finland och talar svenska då nästan alla turister nuförtiden kommer från Tyskland. Och hon är underligt förtjust i mina gnällspikar som bara morrar åt henne bakom sina kepsar.

I loppisboden faller mina ögon genast på en kaffeservis som står framlagd i en cirkel. Jag har länge varit på jakt efter en rosenservis, jag har sett många, men inte fastnat för en enda. Där står den nu. Men saknar prislapp fast alla andra grejer är noggrannt prissatta. Servisen är Gustavsberg och jag tänker mig att priset ligger på turistnivå.

Jag måste ändå fråga och går ut till damen. Hon tar mig nästan i armkrok och vi går in i boden. Hon börjar analylsera kopparna och berättar att hon länge använt dem i Mellangården men i år bestämt sig för att de ska bytas ut. "Det är en fin servis. Gustavsberg. Ben-porslin... Hundra kronor. Du får dem billigt." Verkligen. Jag trodde först att hon menade 100 kronor per kopp, vilket jag också skulle ha övervägt att betala. "Ni blir nog av med era pengar på Astrid Lindgrens värld ändå."

Jag är tagen. Varför var kopparna inte prissatta? Jag fick känslan av att hon satte pris efter kunden. Att hon letade efter rätt sorts förtjusning, efter rätt hem för kopparna. Efter någon som letat efter dem.

Jag fotograferar kopparna på vår sista destination i Sverige. Vandrarhemmet Tvetagården som räddas av tapeten och trådlösa nätet. Vasen är från ett roadsideloppis.


När jag visade kopparna åt mannen och berättade hur köpet gick till så fick jag ett kallt svar: "Noin se sanoo kaikille".

Dags för omrösting. Tryck på 'vad fint' om ni tror på min version och på 'okej...' om ni håller med mannen.

2 kommentarer:

  1. Ihanat! Onnea löydöstä :)

    SvaraRadera
  2. Nu har nog J fel...de där är fina, ja, men garanterat värda mera än 100 SEK därtill. Ett fynd utöver det vanliga!

    SvaraRadera