30.12.11

middag för fyra

Första middagen tillredd i splitternya köket. Det är lite på hälft ännu och vi hämtar bara det vi behöver från gamla köket. Baktanken är att allt det som vi aldrig använder ska åka till återvinningscentralen.


Vi ska installera en glasskiva framför tapeten, därav paffbitarna. 

Dukningen är kanske inte helt genomtänkt, pepparkaksborg, amaryllis, orkide och fläckig julduk. Allt på en gång.


Orsaken till försöket till finmiddag var att vi firar sju års bröllopsdag i dag. Barnen somnar aldrig i det här huset så det blev middag för fyra.

Jag kommer sällan igång med att läsa böcker men nu har jag av en slump läst både Bokhandlaren i Kabul och Jag är Nujood, TIO ÅR & nyskild inom loppet av en månad och är evigt tacksam för att jag fått gifta mig med den jag själv vill.

29.12.11

orka två dagar framåt

När det ösregnar de två kommande dygnen ska jag se på bilderna från i dag.



22.12.11

för att det ska bli jul

Det finns ett par saker som jag måste åtgärda för att det ska bli jul.




Diskbänken och hälften av lamporna flyttade redan, om jag har riktigt tur kommer en elektriker och flyttar spisen och ugnen i dag. Tallrikarna och glasen hoppar till nya köket i dag, trots att tak-, fönster-, golv- och ljuslister både uppe och nere saknas ännu.


Fast tja, egentligen behövs det ju inte så mycket mer än ett par pappersstjärnor för att det ska bli jul.



En riktigt skön jul till alla som har läst min blogg i år!

11.12.11

vad hände med de röda plasthinkarna?

Vi har kommit igång med att skapa lite egna jultraditioner. På självständighetsdagen drack vi glögg uppe på utsiktsberget, i dag sjöng vi de vackraste julsångerna i Domkyrkan och gick till te- och kafferummet Helmi efteråt. Men om man en gång har startat en tradition, får man någonsin bryta den då?

Jag tyckte nästan att det hade hunnit bli tradition att fnissa åt Gamla stans juldekoration som bestod av upp-och-nedvända röda plasthinkar som skulle föreställa någon slags julklockor. Nu hänger där hjärtan över gatorna i stället. Höh.

sensommar i fredrikas trädgård

Stämde träff med min kulturella femåring på gården till Runebergs hem i dag. Han tog sin tid inne i muséet så jag hade tid att njuta av Fredrikas sensomriga trädgård.


Vi har ju en grusgård som bord förverkligas så jag låter mig inspireras. Dessutom bjöd dagens loppisbesök på ytterligare trädgårdsinspiration när jag fick boken Hemträdgården - dess anläggning och skötsel av Gunnar Berge, 1939, i min hand (0,20 euro). Nu är bara frågan om vår 560 kvadrats tomt klassas som villaträdgård eller mindre lantbruk.

10.12.11

korjaamo: the next generation

I samband med Bloggprisgalan för en vecka sedan hade jag chansen att se min kollegas fotoutställning på Korjaamo.

"The Next Generation on lyhyt kuvasarja, jossa lapset Ugandasta, Ruandasta ja Tansaniasta jakavat unelmiaan ja kertovat, mitkä asiat tekevät tai tekisivät heidät onnellisiksi."



9.12.11

tapeten vald, beslagen nästa

Tapetproverna kom i dag och jag tror jag har bestämt mig för Lumme:


När det gäller beslag till köksskåpen står valet mellan de här två som bland annat Lundagård säljer:

4.12.11

var så god - ole hyvä

Ids inte ställa ut den här i regnet så testar med ett virtuellt var så god i stället. Vem vill ha?


Fat från Moko. Har använts som som underlag för ljus så det finns rester av stearin kvar. Cirka 40 cm i diameter. Hämta hos oss i Borgå eller stäm träff med mig i Helsingfors. Postar inte.

julstress? inte här

Snarare köksstress. Köksskåpen anländer den 17 december. Rummet ser fortfarande ut så här och det börjar bli bråttom med tapeten som kommer nedanför och kring de övre skåpen. Har inte kommit mycket längre än tidigare i höst.

Puustellis inspirationsbild är lite åt rätt håll, tror jag.


Jag har just beställt provbitar från Tapettitalo på bland annat de här:


I Sandbergs kollektion fastnade jag för barntapeten Alma.


Har ni förslag i den här stilen?

2.12.11

att ses av andra


Idén med hela fotografileken var att stärka jaget. Kanske vi gjorde det.

"Det konkreta kraftgivande i hela processen är helt enkelt att visa sina bilder och kunna känna sig nöjd med dem inför hela gruppen. Det är frågan om att se sig själv och att ses av andra", förklarar fotografen i kalenderluckan.
 




fotografilek

Jag började ju bloggen när jag var vårdledig och hade tid att göra saker att skriva om. Fredagarna är fortfarande lediga och i dag ska vi ge oss in i en fotografilek: http://www.ostnyland.fi/julkalender.